Infinity

Το Infinity είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με μινιατούρες (Wargame) της Ισπανικής Εταιρίας Corvus Belli και ανήκει στην υποκατηγορία των Skirmish παιχνιδιών, δηλαδή έχει να κάνει με πολύ μικρότερης κλίμακας μάχες, κοινώς αψιμαχίες. Οι μινιατούρες έχουν την αισθητική του ιαπωνικού Manga.

Ο κόσμος του Infinity είναι δημιουργημένος από την ίδια την εταιρία και είναι βασισμένος και επηρεασμένος από πολλά μέσα: βιβλία, manga, comics, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια κ.α, τα οποία όλα έχουν κοινό το Sci-Fi στοιχείο, και ιδιαίτερα το Cyberpunk στοιχείο.

Το είδος του Cyberpunk χρειάζεται ένα ολόκληρο άρθρο από μόνο του αλλά με λίγα λόγια είναι το δυστοπικό μέλλον όπου η τεχνολογία είναι πολύ εξελιγμένη αλλά η ποιότητα ζωής των περισσότερων ανθρώπων έχει πέσει δραματικά ή τουλάχιστον φαίνεται ότι είναι υψηλό αλλά δεν είναι στην ουσία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ψηφιοποιηθεί και χάκερς μπορούν να “χακάρουν” το μυαλό σου. Η δημοκρατία είναι ψεύτικη αφού κολοσσοί όμιλοι εταιριών προμοτάρουν και κάνουν lobbying τα κόμματα και τους πολιτικούς. Υπάρχει απίστευτος έλεγχος της κυβέρνησης στην προσωπική ζωή των ανθρώπων κλπ. Με μία φράση: High Tech, Low Life.

Στην περίπτωση του παιχνιδιού, ζούμε στο εγγύς μέλλον, περίπου στο 2220 μ.Χ. και η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στα αστέρια. Έχει αποικίσει περίπου 12 πλανήτες, έχει περάσει από 2 ήδη διαστημικούς πολέμους και τα τελευταία 5-10 χρόνια έχει έρθει και σε επαφή με εξωγήινους, οι οποίοι δεν έχουν και τις καλύτερες προθέσεις. Ο πόλεμος είναι πια παράνομος και η ανθρωπότητα έχει χωριστεί σε παρατάξεις με βάση την κουλτούρα και την οικονομία οι οποίες μάχονται μεταξύ τους για επεκτείνουν την επιρροή τους.

Στην ουσία το “Code: Infinity” είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα λίγο πριν τον ολοκληρωτικό πόλεμο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια κατάσταση ψυχρού πολέμου. Αφού ο πόλεμος έχει χαρακτηριστεί παράνομος, τότε η “λύση” είναι να καταφέρνεις τα συμφέροντά σου με μικρές διενέξεις που τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν καν στο φως της δημοσιότητας.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε μερικές από αυτές τις παρατάξεις. Η καθεμία με την δικιά της κουλτούρα, τεχνολογία, νοοτροπία και φυσικά το πιο σημαντικό: Μινιατούρες!

PanOceania:

Η “Παν-ωκεανία” είναι η μεγαλύτερη παράταξη της ανθρωπότητας και αναπαριστά την “Δύση”. Ήταν η πρώτη που αποίκησε νέο πλανήτη (την Neoterra), έχει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία και διέπεται από μια Χριστιανική κουλτούρα Αμερικανο-Ευρωπαϊκή, πολύ βασισμένη στον Καθολικισμό αλλά και σε όλα τα φάσματα του Χριστιανισμού. Η οικονομία της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ultra-capitalist” αφού όλα είναι ιδιωτικά και όλα εξαγοράζονται. Παρόλα αυτά οι πολίτες της ζούνε όλοι πάνω από το όριο της φτώχειας και έχει τον πιο ισχυρό στρατό και στόλο.

Το στυλ παιχνιδιού της PanO είναι η υπεροπλία και η υπεροχή. Έχει τα καλύτερα όπλα και gadget και τα περισσότερα “TAGs” ή Tactical Armored Gear, δηλαδή τα μεγάλα “Ρομπότ” του Infinity.Συνιστάται για όποιον του αρέσει να παίζει στα ίσα και ξεκάθαρα, χωρίς πολλές πονηριές. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατά μέτωπο επίθεση. Επίσης έχει διαστημικούς ιππότες!

Yu Jing:

Το αντίπαλον δέος βρίσκεται στον “Ασιατικό Γίγαντα”. Κατά βάση η Κίνα αλλά και αρκετές ακόμα ασιατικές κουλτούρες ανήκουν εδώ. Το καθεστώς είναι κάτι ανάμεσα σε Ιμπεριαλισμό και Κομμουνισμό αφού υπάρχει Αυτοκράτωρ αλλά και το Κόμμα, οι οποίοι αποφασίζουν για το μέλλον της ασιατικής δύναμης. Η Yu Jing είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναμετρηθεί και να σταθεί απέναντι στην PanOceania. Έχουν επενδύσει πολύ στην τεχνολογία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οι πολίτες της ζούνε επίσης αρκετά καλά αφού και τους πιο φτωχούς δεν τους αφήνει να πεθάνουν και τους απασχολεί με κάποια (ίσως υποχρεωτική) εργασία.

Έχουν ένα “Oriental” στοιχείο σε πολλές μονάδες τους και ειδικεύονται στο βαρύ πεζικό. Οι περισσότερες μονάδες τους έχουν πανοπλίες αιχμής και τα καλύτερα όπλα. Επίσης έχουν Ninjas και Saolin Monks για τους λάτρες του Kung Fu. Πραγματικά η Yu Jing δεν εξειδικεύεται σε κάτι. Μπορεί να τα κάνει σχεδόν όλα και πολύ καλά μάλιστα. Συνιστάται για όσους είναι λάτρεις της Ασιατικής κουλτούρας αλλά και για όσους θέλουν ένα playstyle που μπορεί να εφαρμόσει σε κάθε σενάριο.

Haqqislam:

Το “Νέο Ισλάμ” όπως μεταφράζεται, είναι μία λίγο μικρότερη δύναμη αλλά με εξίσου σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της ανθρωπότητας. Είναι μία συμμαχία των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, που όταν είδαν τον υπόλοιπο κόσμο να φεύγει προς τα αστέρια κατάλαβαν ότι δεν βγαίνει τίποτα από το να πολεμούν μεταξύ τους. Η παράταξη του Haqqislam έχει επενδύσει πάρα πολύ στην βιοτεχνολογία. Έχει τους καλύτερους ιατρούς και έχει μονοπώλιο την ουσία “silk”, μία ουσία με την οποία φτιάχνονται τα τσιπάκια “αθανασίας”.

Περιττό να πούμε πως η αισθητική των μονάδων τους είναι ξεκάθαρα Μεσο-Ανατολίτικη. Έχουν Hassassins που μεταμφιέζονται, TAG που μοιάζει με σκορπιό και πολύ καλό ελαφρύ πεζικό όπως και πολλούς μισθοφόρους. Έχουν πυρομαχικά που βάλλουν χημικές ουσίες και γενικά πολεμούν πολύ ανορθόδοξα αφού δεν έχουν την κατάλληλη θωράκιση για κατά μέτωπο επίθεση. Συνιστάται για όσους έχουν αγάπη για το χίλιες και μία νύχτες, το Assassin’s Creed και τους αρέσει ο αντισυμβατικός πόλεμος.

Ariadna:

Οι Ariadnans είναι οι πιο σκληροτράχηλοι άνθρωποι του γαλαξία. Μένουν στον πλανήτη “Dawn” ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος και με εχθρική χλωρίδα και πανίδα. Στην ουσία είναι ο πλανήτης “Pandora” από την ταινία Avatar. Η τεχνολογία της Ariadna είναι πολύ πίσω ακόμα, για την ακρίβεια περίπου στο 2080 όπου και βρέθηκαν σε αυτόν τον πλανήτη. Ariadna λεγόταν το πλοίο που μπήκε στην πρώτη σκουλικότρυπα που ανακάλυψε η ανθρωπότητα στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Μα αφού πέρασε το πλοίο για την πρώτη εξω-ηλιακή μας αποικία, η σκουλικότρυπα κατέρρευσε. Ξανά ενώθηκαν με την υπόλοιπη ανθρωπότητα περίπου 100 χρόνια μετά.

Λόγω του ότι υστερούν τεχνολογικά, οι Ariadnans βασίζονται στην αριθμητική τους υπεροχή και στον ανορθόδοξο πόλεμο. Χτυπούν τον εχθρό από πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και έχουν ένα υπερόπλο, το teseum. Ένα μέταλλο το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό αλλά και πολύ ελαφρύτερο από το βολφράμιο και φτιάχνουν με αυτό πυρομαχικά τα οποία μπορούν να διαπεράσουν σχεδόν τα πάντα. Έχουν έλλειψη από χάκερς και ρομπότ αλλά ξέρουν να κρύβονται καλά. Δεν μπορείς να σκοτώσεις κάποιον που δεν βλέπεις. Συνιστάται για όσους γουστάρουν μπράτσα αντρίλα και η αγαπημένη τους ταινία είναι ο “Predator”. Α, επίσης έχουν λυκανθρώπους! Μην ρωτήσετε πως.

Nomads:

Οι “Νομάδες” δεν είναι κάποιο έθνος ή κράτος αλλά 3 τεράστια διαστημικά πλοία τα οποία περιφέρονται από σύστημα σε σύστημα. Είναι ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα όλων των αντικομφορμιστών και αντισυμβατικών ανθρώπων ή ακόμα και εγκληματικών στοιχείων, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν γουστάρουν να ζούνε υπό την συνεχή εποπτεία της Aleph. Διεξάγουν λαθρεμπόριο και έχουν τους καλύτερους χάκερς στο “Arachne” που είναι κάτι σαν το deep web. Το κάθε πλοίο έχει την δικιά του κουλτούρα, από αναρχoκομμουνιστές μέχρι εγκληματικά συνδικάτα και παραθρησκευτικές σέκτες, όλα στο ίδιο κουτί. Όπως λένε και στα forums του Infinity: If the internet was a nation, it would be the Nomads.

Οι μονάδες των Νομάδων έχουν τις πιο παράξενες ιδιότητες στο παιχνίδι. Έχει πολλούς μεταλλαγμένους ανθρώπους και παράξενη και ύπουλη τεχνολογία. Η αισθητική τους είναι βασισμένη στην pop κουλτούρα αλλά και πολλές φορές μιμίδια του ίντερνετ. Έχει πολύ μέσο και ελαφρύ πεζικό αλλά και πολλούς χάκερς και ρομποτάκια. Επίσης έχει πανέμορφα και αντισυμβατικά TAGs, με τους χειριστές τους να εκτοξεύονται και να συνεχίζουν την μάχη αφού το TAG καταστραφεί. Συνιστάται για όσους θέλουν να παίζουν τους παρίες της κοινωνίας ή για αυτούς που τους αρέσουν τα πολύ ύπουλα κόλπα.

Aleph:

Η Aleph είναι εν ολίγοις το “Skynet” αυτής της ιστορίας. Είναι η μοναδική ενσυνείδητη τεχνητή νοημοσύνη, αφού οι υπόλοιπες έχουν απαγορευτεί, και είναι υπεύθυνη να τρέχει σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και επικοινωνίες της Ανθρωπότητας. Είναι πολύ επηρεασμένο από το “Ghost in the Shell”, αφού δεν έχει ανθρώπους αλλά ανδροειδή και post-humans (cyborgs). Η Aleph ( από το φοινικικό γράμμα Άλφα) ισχυρίζεται ότι όλα τα κάνει για το καλό της ανθρωπότητας που αγαπά τόσο πολύ. Είναι έτσι όμως τα πράγματα;

Οι μονάδες της Aleph είναι πολύ ανθεκτικές και με καλή θωράκιση. Βασίζεται στο μέσο πεζικό και έχει πολύ καλούς χάκερς, μιας και το διαδίκτυο είναι ουσιαστικά δικό της. Έχει απίστευτη τεχνολογία αλλά όλα αυτά κάνουν και το κόστος των μονάδων της να είναι πολύ υψηλό. Συνιστάται για όσους είναι λάτρεις του Cyberpunk στοιχείου και τους αρέσουν τα ανδροειδή. Επίσης για όποιον θέλει να έχει μοντέλα με κουλ και μοναδικές ιδιότητες. Είναι της φιλοσοφίας high cost – high reward.

O-12:

Ουσιαστικά τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει αισθητική Robocop και Judge Dread. Λειτουργούν σαν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και λίγο πολύ σαν την παγκόσμια αστυνομία. Δεν είναι ακριβώς παράταξη αφού όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν άτομα που δουλεύουν επίσημα (ή και ανεπίσημα) για τους O-12.

Οι μονάδες του O-12 είναι πολύ ακριβές και έχουν την καλλίτερη τεχνολογία. Είναι ουσιαστικά μία μίξη ανάμεσα σε PanOceania και Aleph. Αφού είναι η τελευταία παράταξη που βγήκε για το παιχνίδι δεν έχει πολλές μινιατούρες ακόμα αλλά είναι όλες ολοκαίνουριες. Έχουν επίσης τα περισσότερα μη θανατηφόρα όπλα για να “ειρηνεύουν” όσους δεν συμβαδίζουν με την παγκόσμια νομοθεσία. Συνιστάται για αυτούς που θέλουν να παίζουν μόνο με επίλεκτες μονάδες και να έχουν πολλά μέσα ακινητοποίησης και αδρανοποίησης του εχθρού. Επίσης για όσους προτιμούν τα διαστημικά αστυνομικά θρίλερ.

NA2:

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα ουδέτερα έθνη και παρατάξεις. Εδώ ανήκουν πια οι Ιάπωνες (JSA) διότι αποσπάστηκαν από τους Yu Jing και πολλές διάσημες μισθοφορικές εταιρίες.

Για τους Ιάπωνες μπορούμε να πούμε ότι παίζουν με ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ. Έχουν αρκετές μονάδες που είτε κρύβονται, είτε τρέχουν επάνω σου και επιδιώκουν σύγκρουση σώμα με σώμα. Επίσης έχουν από τις καλύτερες μηχανάρες στο παιχνίδι. Συνιστούνται για τους Ιαπωνολάτρες και όσους θέλουν να παίζουν με διαστημικούς Ninjas και Samurais.

Οι μισθοφορικές εταιρίες έχουν τις δικές τους μισθοφορικές μονάδες αλλά και δανείζονται μονάδες από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Έχουν πολύ διαφορετικό στυλ η μία με την άλλη οπότε δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε εδώ. Συνιστούνται για πολύ έμπειρους παίχτες στο Infinity.

Combined Army:

Είναι οι “κακοί” εξωγήινοι της υπόθεσης. Οδηγούνται από μία EI (evolved intelligence) η οποία έχει σαρώσει τον γαλαξία προς την εύρεση του “νοήματος της ζωής”. Υποδουλώνει ή εξαφανίζει οποιαδήποτε ζωή έρθει στο δρόμο της, γιατί είτε μπορείς να της προσφέρεις περισσότερο επεξεργαστική ισχύ και στρατό ή είσαι άξιος της εξαφάνισής σου. Αποτελείται από πολλά εξωγήινα είδη, όλα με την δικιά τους ιστορία και κουλτούρα. Όλα με στόχο την εξυπηρέτηση της EI και η ανθρωπότητα είναι το πιο πρόσφατο εμπόδιο.

Είναι στην κυριολεξία η παράταξη που τα κάνει όλα και με στυλ. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι συνήθως έχει πολύ ακριβά μοντέλα ή τα έχει σε χαμηλή διαθεσιμότητα κυρίως για την εξισορρόπηση του παιχνιδιού. Έχει τις πιο κουλ ιδιότητες και σπέσιαλ κανόνες που λειτουργούν μόνο για αυτή. Μόνο οι Nomads τους πλησιάζουν σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετή εμπειρία για να λειτουργήσει ο στρατός, αλλά όταν λειτουργήσει δεν σε σταματάει κανείς. Συνιστάται για όσους θέλουν να παίζουν τους κακούς εξωγήινους και για αυτούς που θέλουν να νιώθουν κυρίαρχοι του σύμπαντος. Έχουν τεχνολογίες και όπλα που η ανθρωπότητα δεν μπορεί καν να διανοηθεί.

Tohaa:

Οι “καλοί” εξωγήινοι της υπόθεσης… ή μήπως όχι; Είναι μία εξωγήινη φυλή που επικοινώνησε με την ανθρωπότητα πολύ πρόσφατα και φαίνεται πως έχουν ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας στο να πολεμούν τους Combined Army. Έχουν ένα πολύ βιολογικό στυλ, επικοινωνούν με φερορμόνες και ο αγαπημένος τους αριθμός είναι το 3. Όπως τους αποκαλούν και στα forums του Infinity: Διαστημικές Αγκινάρες.

Έχουν ίσως το πιο ιδιαίτερο στυλ παιξίματος αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους διαχρονικά δυνατότερους στρατούς στο Infinity. Οι περισσότερες μονάδες τους βασίζονται σε ομάδες των τριών και έχουν φυτικές πανοπλίες οι οποίες είναι απίστευτα ανθεκτικές. Φέρνουν μαζί τους και βιολογικές μηχανές, που σε εμάς θα μοιάζανε με ζώα, τα οποία είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Συνιστάται για έμπειρους παίχτες και όσους θέλουν να παίζουν “φυτανθρώπους”.

Infinity στο Dragon Tale

Γράφει ο Γιαμαγκάκης Χρήστος