P&P RPG (Παιχνίδια Ρόλων)

Τι είναι τα P&P RPG;

Ο όρος pen-and-paper games ή pencil-and-paper games αναφέρεται σε επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία για να παιχτούν από δύο και περισσότερους παίχτες, χρειάζεται ένα κομμάτι χαρτί και μολύβι ή στυλό. Τα πιο επικρατέστερα και διαδεδομένα παιχνίδια τέτοιου είδους στην Ελλάδα είναι η τρίλιζα, η κρεμάλα, το SOS κ.α. Είναι η απλούστερη μορφή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και βασίζεται σε απλούς και γρήγορους κανόνες.

Το γεγονός ότι τα pen-and-paper games είναι ευρέως διαδεδομένα αλλά δεν έχουν καταγεγραμμένους κανόνες, τα καθιστά κάτι σαν αστικούς μύθους. Είναι ο λόγος που παρατηρούνται παραλλαγές στους κανόνες και στο τρόπο παιξίματος σε διαφορετικές χώρες-πόλεις-ακόμα και παρέες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πολλοί δημιουργοί παιχνιδιών χρησιμοποίησαν την απλουστευμένη δομή των pen-and-paper games χτίζοντας επάνω κάποια επιπρόσθετα στοιχεία (π.χ. κάποια ιστορία).

Το 1974 τέθηκαν οι πρώτοι κανόνες για τα παιχνίδια ρόλων (Role-Play-Games εν συντομία RPG) από τους σχεδιαστές παιχνιδιών Gary Gygax και Dave Arneson με το Dungeons and Dragons. Τα παιχνίδια ρόλων περιγράφονται ως το σύνολο των διαδικασιών που πρέπει οι παίχτες να ακολουθήσουν ώστε να δημιουργήσουν χαρακτήρες και να παίξουν σε ένα φανταστικό κόσμο. Συμμετέχουν και παρακολουθούν ενεργά μια αλληλουχία γεγονότων υπό τη μορφή ιστορίας, αλλάζοντας ακόμα και την έκβασή της. Όλα τα παραπάνω αφηγείται, περιγράφει, επιβλέπει και καθοδηγεί ο δημιουργός της ιστορίας ακολουθώντας ένα σύστημα κανόνων.

Για τα παιχνίδια ρόλων πέρα από τους κανόνες θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός: αντικείμενα (π.χ. πολυεδρικά ζάρια, κάρτες με αριθμούς) όπου θα λειτουργήσουν σαν τελεστές για μια πράξη (κατά πόσο είναι επιτυχημένη ή όχι, και σε ποιο βαθμό), χαρτί όπου θα σημειωθούν οι λεπτομέρειες (ικανότητες) για τους χαρακτήρες των παιχτών, μολύβια και γόμες (για αυτό τον λόγο τα παιχνίδια ονομάζονται και «pen-and-paper RPG»).


Dungeons and Dragons

Το Dungeons and Dragons (DnD) είναι ένα pen and paper RPG σε έναν medieval epic fantasy κόσμο. Μπορείτε να συναντήσετε φυλές όπως humans, elfs, dwarfs, orcs, dragonborns, gnomes, οι οποίοι μπορεί να είναι Barbarians, Fighters, Clerics, Wizards, Paladins, Druids κ.α. Το σύστημα ζαριών που χρησιμοποιεί είναι το εικοσάπλευρο ζάρι (d20) σε συνδυασμό με όλο το set ζαριών (d4, d6, d10, d12). Το DnD κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1974 με την έκδοση “original”. Στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές εκδώσεις, με τις πιο γνωστές την “AD&D 2nd edition” (1989), την “Advance D&D” (1977), την “Dnd 3.5” (2003), και την πιο πρόσφατη που παίζεται μέχρι και σήμερα “DnD 5th edition” (2014).

Numenera

Το Numenera είναι ένα pen and paper RPG σε έναν science fantasy κόσμο. Διαδραματίζεται σε έναν πλανήτη, τον οποίο πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια οι κάτοικοι του τον ονόμαζαν Γη. Οκτώ πολιτισμοί έχουν γεννηθεί και έχουν πεθάνει στον πλανήτη μας. Παρόλο που οι σημερινοί κάτοικοι ζουν σε ένα μεσαιωνικό επίπεδο τεχνολογίας, τα υπολείμματα όλων των προηγούμενων πολιτισμών βρίσκονται γύρο τους. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα: προηγμένα εργαλεία, πολύτιμα μέσα επικοινωνίας και μάθησης, μεταφορικά μέσα και όπλα. Το Numenera κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2013 με την έκδοση “ Numenera Corebook”. Στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία που διευρύνουν τις δυνατότητες του κόσμου.

Vampire: The Masquerade

Το Vampire: The Masquerade είναι ένα pen and paper RPG σε μία φανταστική έκδοση «gothic-punk» του σύγχρονου κόσμου. Οι παίχτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των Vampires, οι οποίοι αναφέρονται ως «Kindred». Οι μόνοι πραγματικοί σύμμαχοι ενός Vampire είναι η νύχτα και το σκοτάδι. Όμως, όποιος νύχτα περιπατεί, λάσπες και σκατά πατεί, και τα Vampires περπατάνε μόνο νύχτα. Ένα παιχνίδι για σκληρά στομάχια με αέναα παιχνίδια πολιτικής. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν, μόνο τον ίδιο σου τον εαυτό (μάλλον). Το Vampire: The Masquerade κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1991 με την έκδοση “1st edition”. Στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν τέσσερεις εκδώσεις, με τις πιο γνωστές την “20th Anniversary” (2011), και την τελευταία έκδοση “5th edition” (2018).

Γράφει ο Καριώτης Στέφανος