Τα επιτραπέζια που παίξαμε το 2023.

Το 2023 επιτέλους  έφυγε.  Ένα δύσκολο έτος γεμάτο καταστροφές, πολέμους και αρρώστιες. Χάσαμε και την βασίλισσα πάνω στο άνθος της ηλικίας της! Δράμα η κατάσταση γενικά. Μέσα σε όλα τα αρνητικά όμως ο σύλλογος μας βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία. Έχουν προστεθεί μέσα στην παρέα μας νέα μέλη, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με όρεξη για περιπέτεια και παιχνίδι! Τα τραπέζια μας και ο χώρος μας γεμίζει διαρκώς με φίλους που μοιράζονται το αγαπημένο τους χόμπυ, είτε είναι RPGs (DnD), είτε Cardgames (Magic/Flash and Blood),είτε Wargames (Lord of the rings) ή ακόμα και διάφορα επιτραπέζια.  Δημιουργούνται διαρκώς νέες «συντροφιές» με άτομα πρόθυμα να μοιραστούν τις ολιγόωρες αυτές περιπέτειες. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Εγώ είμαι ο Μάνος, με κάποιους έχω ήδη γνωριστεί και με τους υπόλοιπους ανυπομονώ να γνωριστώ! Εγώ ασχολούμαι κυρίως με τον χώρο των επιτραπέζιων.

Τι περιέχει όμως αυτός ο χώρος;

Το χόμπυ αυτό είναι γεμάτο διαφορετικές εμπειρίες για όλα τα γούστα. Από το να εξερευνήσεις με την ομάδα σου σκοτεινά και υγρά μπουντρούμια. Μέχρι και το να διαχειρίζεσαι εταιρίες που διεκδικούν ένα κομμάτι γης σε έναν μακρινό  πλανήτη. Υπάρχει δηλαδή κάτι για όλους!

Φέτος ήταν μια πολύ ενεργή χρονιά για αυτό το κομμάτι του χόμπυ! Παίχτηκαν διάφορα επιτραπέζια από διάφορες ομάδες.  Ορισμένα από αυτά ήταν:  Gloomhaven, ISS Vanguard, Argent the Consortium, Skymines, Tyrants of the Underdark, Eclipse Second Dawn of the Galaxy, Star Trek Ascendancy, Hegemony, Kingsburg, Dwellings of Eldervale, Dune, Menara, War of the Ring, και πολλά άλλα.

Ωραία τα λες ρε μάστορα, αλλά τι είναι όλα αυτά;

Όταν λέμε παίζουμε επιτραπέζια, νομίζουν κάποιοι ότι λιώνουμε στην Μονόπολη, στο φιδάκι, στο Tichu, στο τάβλι ή ακόμα και στην πρέφα. Για να αποφύγουν πολλοί αυτή την κατάσταση, τα ονομάζουν ως μοντέρνα επιτραπέζια. Ξεφεύγουμε λοιπόν από την εικόνα του αμαξιού ή του καπέλου που πηγαίνει γύρω γύρω σε ένα ταμπλό και αγοράζει οικόπεδα.              

 Για παράδειγμα,

  • Στο Shogun είσαι ο ηγέτης μιας φατρίας στον 15 αιώνα που προσπαθείς να κατακτήσεις με τον στρατό σου τις καλύτερες στρατηγικά και οικονομικά περιοχές.
  • Στο Gloomhaven ελέγχεις έναν μισθοφόρο που προσλαμβάνουν για να ΄΄λύσει΄΄ ορισμένα προβλήματα μέσα σε σπηλιές και μπουντρούμια.
  • Στο Kanban EV, παίρνεις τον ρόλο ενός  εργάτη σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Εκεί εκπαιδεύεσαι και εκτελείς εργασίες σε διάφορους τομείς του εργοστασίου προκειμένου να κάνεις την ποιο αποδοτική  δουλεία και να μαζέψεις περισσότερους πόντους.
  •  Στο Unfathomable είσαι ένα μέλος του πληρώματος ενός πλοίου που προσπαθεί να διασχίσει τον Ατλαντικό και να φτάσει στη Βοστόνη. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι από εσάς που είναι μεταμφιεσμένοι σύμμαχοι σας. Στην πραγματικότητα θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην τους ανακαλύψετε αλλά και να καταστρέψουν  το πλοίο.
  • Στο Unicorn Fever είσαι ένας τζογαδόρος που ποντάρει στον Μονοκερωδρόμο (ιππόδρομο) και είσαι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσεις φίλτρα και ξόρκια προκειμένου να κερδίσει ο δικός σου μονόκερως.      

Σε αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται διάφοροι ‘μηχανισμοί’ που εκμεταλλεύεσαι για να πετύχεις το καλύτερο για εσένα αποτέλεσμα. Σε καλούν να χρησιμοποιήσεις  την στρατηγική σου σκέψη, την φαντασία σου και την αντίληψη σου προκειμένου να ανταπεξέλθεις στα εμπόδια που σου βάζει το παιχνίδι αλλά και οι αντίπαλοι σου, χρησιμοποιώντας  ζάρια, κάρτες, μινιατούρες αλλά και  εφαρμογές σε κινητά και λαπτοπ.

Υπάρχει λοιπόν ένα επιτραπέζιο για όλα τα γούστα. Για όλες τις ηλικίες. Για ΟΛΟΥΣ!

   Αν δεν ξέρετε ακόμα ποιο είναι για εσάς, ελάτε και θα το βρούμε μαζί!

Γράφει ο Δράμπας Μάνος